Rehabilitering har været på dagsordenen i over 10 år, og er en af løsningerne, der kan imødekomme den demografiske udvikling på ældreområdet.
Hvor effektivt arbejder I med de rehabiliterende indsatser i jeres organisation? Får I realiseret de faglige og økonomiske potentialer og gevinster der er ved rehabilitering?
Kommunerne spilder millioner af kroner på kompetenceløft af medarbejdere i rehabilitering - klik her eller læs mere under om hvordan vi kan hjælpe jer og hvor udfordringerne ligger.
Kommunerne spilder millioner af kroner på kompetenceløft af medarbejdere i rehabilitering. Det skyldes at organisationen ikke tilpasser rammen, der kan give gevinsterne.
Vi ser kommuner begå fem fejl….
Flow: I udviklingen af kommunens rehabiliterende indsatser arbejder vi med borgerflows.
Sådan understøtter vi borgerflow, effekt og kvalitet i indsatsen
I udviklingen af kommunens rehabiliterende indsatser arbejder vi med borgerflows og samarbejde mellem de forskellige indsatser og tilbud i et borgerforløb. Resultatet er at borgeren får den rette hjælp med de rette kompetencer på det rette tidspunkt. Dette øger kvaliteten i de faglige indsatser og giver borgeren mulighed for at opnå mest mulig selvstændighed og mestring i eget liv.
Organisering der skaber forskellige gevinster: Vi arbejder med en række organisationsformer:
Kompetencer og tiltag der er vigtige for at få succes:
Klik her og læs mere om tværfaglig koordination og afholdelse af tværfaglige effektive møder om borgerne.
Type2dialog har med veldokumenteret succes hjulpet små og store kommuner med at skabe varig forankring og effekt af rehabilitering i hjemmeplejen og på plejecentre. Vores rådgivning baseres på mange års national erfaring, forskning og dybdegående kendskab til drift og ledelse indenfor ældre og sundhedsområdet
En samlet realisering af gevinsterne er med til at understøtte kommunens muligheder for at reducere sygefraværet samt fastholde og rekruttere.
Skab den attraktive arbejdsplads
Hvordan er jeres vikarforbrug, medarbejderflow, sygefravær, engagement, motivation og trivsel i organisationen?
Den fremtid vi kigger ind i sætter endnu mere pres på den samlede arbejdskraft på sundheds- og ældreområdet:
Et højt sygefravær og at flere går på pension, kalder på indsatser, der skaber en attraktiv arbejdsplads. Det skal være med til at nedbringe sygefraværet og fastholde medarbejderne, så de ikke skifter arbejdsplads eller erhverv.
Gennem vores mange års arbejde for og i kommuner, har vi opbygget et indgående kendskab til kerneopgaven, driften og de medarbejdergrupper, der arbejder indenfor velfærdsområderne. Vores konsulenters fag-faglige baggrund har solid indsigt i de udfordringer, der kan opstå i opgaveløsningen og den kultur som metoderne skal rette sig mod.
Vores mange års erfaring med at arbejde i - og for kommuner viser:
Vores tilgang ift. at skabe den attraktive arbejdsplads, fastholde medarbejdere og nedbringe sygefraværet, er disse elementer der er gensidigt afhængige:
Håndtering og forebyggelse af sygefravær har en afgørende rolle i at få løsningen af kerneopgaven i en travl hverdag til at hænge sammen.
Vidste du at…
En reduktion i sygefraværet fra fx 15% til 13% i en virksomhed på 1000 medarbejdere, vil frigive 20 årsværk! På nuværende tidspunkt er 36% af sygefraværet pga. dårligt arbejdsmiljø.
Vores metoder:
Mere ledelse
Udfordringen i det kommunale ledelsesrum er ofte, at der styres for meget og ledes for lidt.
Forskning viser, at styring bremser engagement, refleksion og lysten til at tænke selvstændigt og lære. Det kan i sidste ende få negative konsekvenser for kvaliteten i opgaverne.
Medarbejderne lykkes med opgaverne når der skabes en attraktive arbejdsplads der giver mening. Vejen der hen er at skrue ned for styring og op for ledelsen.
Ledelsen skal være tydelig, sætte retning og kunne delegere opgaver og rum for medbestemmelse til medarbejderne.
Vi kan hjælpe jer med metoder der styrker den daglige ledelse:
Det kan ske gennem, at
Gennem mange års arbejde sammen med kommunerne er det vores erfaring, at der her ligger et stort potentiale ift. at reducere organisatorisk kompleksitet og forbedre medarbejdernes mulighed for at lykkes med kerneopgaven.
Vi hjælper bl.a. med at:
Det kan ske gennem:
Et psykisk godt arbejdsmiljø understøtter en attraktive arbejdsplads. Vores erfaring i praksis og forskning (Deci&Ryan) viser tydeligt at oplevelsen af selvbestemmelse og sammenhørighed i den gruppe man er i har afgørende betydning for trivsel på arbejdspladsen.
Vi ser at arbejdspladser der gennemsyres af en holdånd, hvor der er en dyb forpligtelse og et udbredt ejerskab til virksomhedens mission, vision og organisation, har nemmere ved at rekruttere, har et lavere sygefravær og løser kerneopgaven med større kvalitet.
Vi har et stort kendskab i praksis til de faktorer, der kan påvirke det psykiske arbejdsmiljø indenfor sundheds- og ældreområdet i kommunerne.
Vi kan hjælpe med:
Type2dialog kan hjælpe jer med at afdække, hvad der skal til hos jer, for at forløse jeres potentiale indenfor fastholdelse, rekruttering og nedbringelse af sygefraværet.
Det gør vi gennem analyser og målinger, hvor igennem fakta kan forkorte jeres vej mod målet
Vi kan hjælpe med:
Det nære sundhedsvæsen bringer nye opgaver ud i kommunerne. Borgere, der bliver udskrevet fra hospitalet, bliver mere og mere komplekse og multisyge. Det stiller nye og større krav til personale og ledere og kommunernes organisering af de nye opgaver og samarbejde på tværs.
Det nære sundhedsvæsen handler om
Hvorfor er det vigtigt at arbejde med det nære sundhedsvæsen? (Hvad vil I opnå?)
Læs mere om vores sammarbejde med Sønderborg Kommune omkring det nære sundhedsvæsen på socialområdet her.
Type2dialog tilbyder rådgivning, analyse og implementering af løsninger inden for:
Hvordan arbejder I med at skabe en patientsikker praksis? I Type2dialog hjælper vi med at skabe en øget patientsikkerhed indenfor medicinhåndtering, sundhedsfaglig dokumentation og hygiejne. Det risikobaserede tilsyn giver fortsat mange påbud, og det fortsatte arbejde med at øge patientsikkerheden stiller store krav til systematik, viden og handlekompetencer hos medarbejdere og ledere.
Læs mere her hvis du er nysgerrig på, hvordan Type2dialog kan støtte jer i at skabe en mere patientsikker praksis.
Medicinhåndtering er en kompleks opgave, og undersøgelser viser, at borgerne i ældreplejen modtager 8 forskellige lægemidler dagligt. Derudover er hver 10. indlæggelse relateret til den medicinske behandling og 2/3 af alle utilsigtede hændelser på det kommunale velfærdsområde er relateret til medicin. Spørgsmålet er, hvordan de mange timer der hver dag bruges på medicinhåndtering kan skabe mere værdi for borgeren?
Type2dialogs tværfaglige team af farmaceuter, sygeplejersker og sundhedspædagogiske specialister kan hjælpe med at skabe patientsikre løsninger og effektivitet i medicinhåndteringen på et område med stor kompleksitet. Vi kan hjælpe jer med:
Ved udfordringer på medicinområdet eller et truende påbud kan vi rykke hurtigt ud, og, sammen med jer, få jeres instrukser og dokumentation bragt i orden.
Vores kunder oplever, efter et samarbejde med os, at deres medarbejdere opnår nye færdigheder og begynder at undre sig over uhensigtsmæssige arbejdsgange. Vores kunder oplever også at få kompetent sparring på indhold af medicininstrukser og få en unik faglig og organisatorisk vurdering af medicinprocesserne.
Klik her og læs mere om hvordan vi understøtter kommuner i at skabe en mere sikker og effektiv medicinhåndtering.
Der er store omkostninger forbundet med mangelfuld hygiejne, både for samfundet og for den enkelte borger. Mangelfuld hygiejne og sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan medføre infektioner fx i urinveje, luftveje, sår og mavetarmsystemet. Hos udsatte borgere, fx ældre og socialt sårbare, er det en hyppig årsag til indlæggelse og kan medføre blodforgiftning, varige mén eller i yderste konsekvens medføre dødsfald. Det er muligt at nedbringe antallet af infektioner og indlæggelser for borgerne, ved at arbejde med at forbedre hygiejnen. Dette kommer også medarbejderne til gode ved mindre sygefravær og et sundere arbejdsklima.
Type2dialog kan hjælpe jer: Sæt hygiejnen på dagsorden og vær med til at forebygge infektioner og dermed mere livskvalitet for borgerne. Type2dialogs erfarne sundhedsfaglige personale tilbyder at komme ud og følge jer i jeres praksis og i fællesskab få styr på hygiejnen.
Vores kunder oplever, efter et samarbejde med os, at de får et overblik over deres rene og urene arbejdsgange og får konkrete anbefalinger til, hvordan hygiejnen kan øges.
Klik her og læs mere om hvordan vi kan hjælpe jer med en god hygiejne praksis.
Sikkerhed og kvalitet i de sundhedsfaglige indsatser, afhænger i høj grad af den sundhedsfaglige dokumentation. Uden en opdateret og tilstrækkelig dokumentation, er der stor risiko for at der sker fejl, som kan have alvorlige konsekvenser for borgerne. Styrelsen for Patientsikkerhed har på deres tilsyn stort fokus på den sundhedsfaglige dokumentation. Type2dialog kan lave et kvalitetstjek af jeres dokumentation og belyse, hvor der er behov for særlig opmærksomhed, og hvad I kan gøre fremadrettet for at sikre at jeres sundhedsfaglige dokumentation er af høj kvalitet.
Type2dialogs tværfaglige team af sygeplejersker, terapeuter og farmaceuter kan hjælpe jer med:
Ved udfordringer med dokumentation eller et truende påbud kan vi rykke hurtigt ud, og, sammen med jer, få jeres instrukser og dokumentation bragt i orden.
Vores kunder oplever efter et samarbejde med os at få indblik i, hvordan dokumentation kan understøtte borgerens rehabiliteringsproces. Vi giver konkrete anbefalinger til, hvordan I kan arbejde med dokumentation, så den bliver relevant uden at tage unødig tid fra medarbejderne. Derudover har vi konkrete erfaringer med at hjælpe kommuner med arbejdet før-under og efter et risikobaseret tilsyn, der sikrer efterlevelse af krav fra Styrelsen og læring i praksis.
Læs også mere om hvordan vi kan hjælpe jer ift. dokumentation her.
I de kommende år vil gruppen af ældre vokse betragteligt. Mange ældre lever i dag et godt og værdigt liv, men der er også ældre, hvor det værdige liv er udfordret pga kroniske sygdomme og funktionstab. Dem har vi en særlig forpligtigelse til at hjælpe. Type2dialog har udviklet metoder og indsatser der skaber effekt og understøtter kommunernes værdighedspolitik. Alle har ret til et værdigt liv, også selvom de har brug for hjælp.
Antallet af plejekrævende ældre vokser. Derfor er det nødvendigt med målrettede og fokuserede indsatser, der forebygger sygdom og funktionstab hos kronikere og ældre.
Redskaber og metoder til en styrket indsats for kronikere og ældre
På baggrund af mange års praksiskendskab og vores tværfaglige erfaring har vi udviklet og implementeret metoder der har vist effekt i forhold til forebyggelse af yderligere funktionstab og svækkelse af helbredstilstanden hos kronisk syge og ældre.
Kendetegnet ved redskaberne er en systematisk tilgang. Herunder kan nævnes:
Demens er en sygdom der vender op og ned på livet, både for den der rammes af demens og for de pårørende.
Den nationale handlingsplan skal bidrage til at gøre Danmark til et mere demensvenligt samfund, hvor mennesker med demens og deres pårørende kan leve et trygt og værdigt liv. Type2dialogs kvalitets- og organisationsudvikling er målrettet flere af den nationale handleplans initiativer. Med socialpædagogiske og sundhedsfaglige metoder og modeller udvikler vi løsninger der skaber gevinst for både borgere, pårørende og personale. Hos Type2dialog kan vi bl.a. bistå jer omkring følgende områder:
Medicin og demens: Mange med demens får antipsykotisk medicin – ofte til behandling af adfærdsforstyrrelser og / eller psykiske symptomer.
Med Type2dialog som samarbejdspartner får I:
Det gode pårørendesamarbejde og en tværfaglig indsats: Rigtig mange pårørende løfter en stor og vigtig opgave, som ingen professionelle kan erstatte. Derfor skal vi passe på dem og sikre, at deres viden kommer i spil og at medarbejderne bliver gode samarbejdspartnere for de pårørende. En af indsatserne i den nationale demenshandleplan omhandler et bedre tværfagligt samarbejde omkring mennesker med demens. Vi har, hos Type2dialog, udviklet følgende modeller og metoder indenfor pårørende samarbejde, den gode indflytning på et plejecenter og det tværfaglige samarbejde: