Har du som chef taget ydelses- og leverandørmodul i DUBU 3.0 i brug? Kataloget åbner op for en ny type af styringsinformation om tildeling af sociale ydelser Informationen kan understøtte en mere sikker faglig og økonomisk styring, der tager afsæt i disponerede udgifter og forventede aktiviteter, og på sigt også i opnåede resultater.
Bedre data kan være med til at skabe større viden om indsatser, omkostninger og effekten af de konkrete sociale indsatser i jeres kommune.
Bedre data kan understøtte et fokus på værdi for borgeren fremfor fokus på paragraffer. I kan arbejde dataunderstøttet og målrettet med at reducere udgiftspresset på det specialiserede børne- og ungeområde. Herudover giver ydelses- og leverandørmodulet mulighed for at effektivisere den samlede administration på området.
Bedre data skaber et godt afsæt for en mere sikker aktivitetsstyring og på sigt også en bedre resultatstyring.
I Type2Dialog hjælper vi kommuner med at tage ydelses- og leverandørkataloget i anvendelse, når man skal styrke den faglige, økonomiske og strategiske styring samt administrative effektivitet.
Vi kommer meget gerne forbi og præsenterer dig og dine kollegaer for, hvordan man kan bruge ydelses- og leverandørkataloget i DUBU 3.0, og hvad der skal til for at bringe det i drift.
Antal borgere som modtager støtte på det sociale område, er stigende og flere børn og unge oplever netop at have brug for hjælp.
Når borgere og fagprofessionelle bliver spurgt om hvad der kan gøres anderledes, er der enighed om at styrke det tværgående samarbejde, så borgerne oplever mere sammenhængende forløb som tager udgangspunkt i de ønsker og drømme som børnene/ de unge har.
Type2dialog har mange års erfaring med praksisnær kompetenceudvikling, hvor vi tager fat i det kompetencebehov I har, så I kan implementere og arbejde med en sammenhængende indsats. Vi har selv erfaring fra praksis og har særligt de sidste år arbejdet med tværgående samarbejde og Én plan for familier.
Klik her og læs mere om vores erfaring med helhedsorienteret og sammenhængende indsatser for familier, børn og unge med komplekse problemstillinger.
Har medarbejderne i jeres kommune de kompetencer og det mindset, som skal til for at sikre sammenhængende forløb for børn og unge på det specialiserede socialområde? Type2dialog kan støtte jer med:
At styrke samarbejdskulturen er et væsentlig greb, når organisationen skal geares til at håndtere tværgående forløb. Barrierer skal identificeres og fjernes, og gode historier skal fremhæves. I type2dialog arbejder vi med rådgivning på alle organisatoriske niveauer, samt sparring og implementeringsstøtte på operationelt niveau.
For at sikre et effektivt tværgående forløb for den enkelte borger, er det vigtigt at der udvælges en gennemgående medarbejder, som sikrer intern koordinering og kommunikation med borgeren. Type2dialog samarbejder derfor med kommuner om at udvikle velfungerende og effektive møder, som bliver faciliteret af en kompetent mødeleder. Som en træning af den enkeltes mødeledelse indgår der praksisobservation og supervision, så mødelederne får arbejdet med de kompetencer som kan sikre kompetente tværgående borgerforløb.
Udviklingen de seneste år efterlader flere spørgsmål i forhold til styringen på det specialiserede børne- ungeområde fx. hvilke tiltag giver de bedste resultater på den korte og lange bane, når der fokuseres på at få styr på bundlinjen, samtidig med at børn, unge og familier får den rette støtte?
Der er desværre ikke et kort svar herpå, men det kræver først og fremmest viden om kommunens målgrupper, brug af indsatstrappen, progressionsrate, organisationen m.v. Som rådgiver for kommuner og regioner igennem 17 år har vi i Type2dialog gjort os mange erfaringer med kommunale tiltag for at genoprette økonomien uden at give køb på kvaliteten.
Klik her og læs mere om hvordan vi har arbejdet med at skabe kvalitet og råderum i en kommune.
En sammenhængsanalyse er en analyse til brug for forbedringer i organisationen. Vores erfaring er at styrkede sammenhænge både understøtter en mere effektiv brug af ressourcerne og en bedre oplevet kvalitet.
Sammenhæng til det specialiserede børne- og ungeområde kan eksempelvis være:
Vores analyser tager afsæt i en kortlægning af, hvordan organisationens målsætninger understøtter eller modarbejder sammenhænge på tværs. I får konkrete anbefalinger til:
Ved at identificere de barrierer som kommunens regler og rammer, processer og systemer, udgør for en mere effektiv og sammenhængende indsats, skaber vi et solidt fundament for at tage beslutninger om, hvordan sammenhængskraften i organisationen kan styrkes.
Hvordan håndterer I en markant stigning i andelen af unge der indskrives i stofmisbrugsbehandling?
Andelen af unge i misbrugsbehandling er på 10 år steget fra 25% til 45%. Samtidig er andelen af unge, der også har en psykisk diagnose steget 14% i samme periode, således at det er ca. halvdelen af alle unge i misbrugsbehandling, der også har en diagnose.
2006 - 2016
2006 - 2016
Det stigende antal af unge med et skadeligt forbrug af rusmidler kræver nye metoder og tilgange i behandlingen, der i højere grad baseres på en helhedsorienteret indsats. Anvendelse af nyeste viden om samtaleforløb giver øget kvalitet og bedre fremmøde i misbrugsbehandlingen. Samtidig skal der tages højde for faktorer som uddannelse, psykiske udfordringer, netværk, familie og social belastning. En bedre sammenhæng mellem indsatser kan fastholde de unge i samtaleforløb og bygge bro mellem sundhedsfaglige og socialfaglige indsatser.
Klik her og læs mere om fremtidens misbrugsbehandling og samtalekoncepter der virker!
En udfordring ved at fastholde unge i samtaleforløb er udeblivelse fra samtaler og dermed risiko for at behandlingen afbrydes utidigt. Center for Rusmiddelforskning angiver at man ved implementering af MOVE kan øge fremmødet i behandlingsforløbene med op til 20 % i sammenligning med lignende metoder.
Derudover er andelen af unge, der gennemfører et behandlingsforløb på 49%, hvilket er markant højere end andre behandlingsformer, herunder U-turn og U18. Dette øger antallet af samtaler, bedre fastholdelse og i sidste ende et bedre behandlingsresultat. Netop MOVE-metoden kan øge antallet af stoffri unge 9 mdr. efter endt behandling med op til 19% sammenlignet med lignende metoder.
Dertil kommer at MOVE har flere stoffrie blandt unge med psykiske diagnoser og reducerer illegale aktiviteter, samt flere i gang med et uddannelsesforløb (ref. MOVE gennem 21 mdr. Center for Rusmiddelforskning, 2018, side 14).
At de unge kommer til flere samtaler og gennemfører behandlingsforløb giver også en økonomisk gevinst med tiden. Initialt er der flere omkostninger pr. ung, hvilket afspejler at der afholdes flere samtaler, men set over tid estimerer VIVE at der er en nettogevinst at hente, pga. af færre omkostninger til andre offentlige ydelser og aktiviteter (Økonomisk evaluering af MOVE, VIVE 2019).
Høst den økonomiske gevinst
Ved at øge gennemførselsprocenten og succesraten, vil der kunne frigøres ressourcer i kommunen og hjælpe de unge videre i livet.
Type2dialog kan i samarbejde med jer, udvikle jeres faglige kompetencer til færdigheder, der anvendes i praksis. Dermed skærper vi medarbejdernes evne til at yde en faglig indsats af høj kvalitet – såvel sundheds- som socialfagligt.
Type2dialog er specialister i at analysere kvaliteten i den faglige praksis og koble dette til, hvordan fremtidens misbrugsbehandling kan tilrettelægges mere smidigt og effektivt. Dette giver jer et oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra.
Type2dialog laver kvalitative brugerundersøgelser der kan give jer et nuanceret kendskab til de unges oplevelse af misbrugsbehandlingen. Med afsæt heri udarbejder vi sammen med de unge konkrete anbefalinger, der kan forbedre brugeroplevelsen og praksis.
Type2dialog kan hjælpe jer med at videreudvikle jeres grundlæggende metoder i samtalestrukturen og implementere nye metoder i praksis der kan højne fagligheden og gennemførselsprocenten.
Har I arbejdet systematisk med at skabe en faglig praksis, der er klar til tilsyn?
Et besøg fra os kan kvalificere jeres indsats og give jer klarhed over hvilke områder der skal styrkes. Vi har mange års erfaring med at analysere, udvikle og evaluere social- og sundhedsfaglige indsatser på bo- og døgntilbud og vi tilpasser vores tilgang til praksis alt efter de udfordringer I står overfor.
19% af alle botilbud der i 2018 fik besøg af Det Risikobaserede Tilsyn har så store mangler i deres sundhedsfaglige praksis at det vurderes som ”større problemer for patientsikkerheden”. Det er især mangler vedrørende håndtering af medicin, journalføring, instrukser og hygiejne, der skal forbedres. Derudover har det Sociale tilsyn kontinuerligt fokus på at monitorere indsatsen på landets tilbud til børn og unge og selvom antallet af påbud er faldet de senere år, var der i 2017 fortsat over 100 tilbud, der fik et påbud for ikke at kunne levere den fornødne kvalitet. Begge opgørelser viser at der er plads til forbedring og at ledere og medarbejdere har en vigtig opgave med at sikre en kvalificeret indsats.
Læs mere her om hvordan i kan få overblik over jeres kvalitet i praksis, samt hvordan vi kan hjælpe jer med at omsætte sundhedsfaglige udfordringer til læring og løsninger.
Type2dialog udfører screeninger af jeres sundhedsfaglige praksis, der giver et fagligt overblik over kvaliteten og hvordan denne kan udvikles så den passer til jeres organisation og målgruppe. Vi har erfaringer med at gøre et tilbud klar til Det Risikobaserede Tilsyn eller hjælpe når påbuddet har ramt og der er behov for et hurtigt og kvalificeret løft i kvaliteten.
Vi tager udgangspunkt i gældende lovgivning på området og giver jer en grundig vurdering af hvor jeres sundhedsfaglige praksis kan forbedres.
Type2dialog kan hjælpe jer med at få en faglig vurdering af jeres dokumentationspraksis og give jer en uvildig vurdering heraf. I kan bruge vores rådgivning til at skrue ned for den dokumentation, der blot tager medarbejdernes tid og give mere plads til at dokumentationen bliver en faglig refleksion, der understøtter jeres kerneopgave.
Type2dialog kan med kort varsel stille et kompetent hold, der kan give konkret sparring på arbejdsgange i medicinhåndtering, hygiejne eller i dokumentationen. Vi tilrettelægger et program sammen med jer, så vi kan gennemgå jeres praksis og komme med direkte feedback, der både skaber læring hos de involverede medarbejdere og øger kvalitet og effektivitet i indsatsen.
Type2dialog kan hjælpe jer med at videreudvikle jeres faglige praksis og indføre nye tilgange og metoder. Vi har et bredt kendskab til det specialiserede børne- og ungeområde og til både social- og sundhedsfaglige metoder, der vil kunne hjælpe jer med at øge kvaliteten i indsatsen.